Хибриди, втора ръка

На какво да обърнем внимание при избора на втора употреба хибриден автомобил в България?

На този въпрос няма еднозначен отговор.

Препоръчваме да подхождате към закупуването им по същия начин както и ако си купувате нормален такъв.

А хибридните автомобили се различават от “нормалните” единствено по това, че имат батерия и електромотор в повече от останалите автомобили.

Обърнете внимание на ходовата част – по възможност вдигнете на подемник за да може да огледате на спокойствие. Проверете за омасляване около скоростна кутия, двигател, полуоски, спирачни апарати. Обилното омасляване трябва да ви подскаже за евентуален проблем с различните уплътнения и семеринги.

Огледайте и изпускателната система. Към нея е задължително да има катализатор, служещ за филтриране на изгорелите газове. При изработката им са използвани т.нар. благородни метали – платина, паладий и др. Често биват заменени поради кражба или изчерпване на работния си капацитет. На пазара има заместители.

Под капака може да проверите за бистротата на маслото в двигателя и дали е в необходимото количество. Също така обърнете внимание на охлаждащата течност – тя трябва да е на два кръга. Първия кръг служи за охлаждане на двигателя, а втория – за охлаждане на електромоторите и електрониката. По цвят най-често трябва да е розова.

Влезте в купето – обърнете внимание на арматурното табло – следи от използване, драскотини, дупки. Включете автомобила – работят ли нормално дисплея / дисплеите? Светят ли някакви предупредителни лампи?

Ако всичко е наред по техническата част, обърнете внимание на комфорта – седалки, мокета, стелки (ако има), колани, тапети на вратите, автоматично регулиране на прозорците, осветление, жабки и всичко останало.

Направете едно пробно каране. Ако за първи път карате кола с автоматични скорости в никакъв случай не използвайте левия крак!

Ускорява ли добре, спирачките държат ли? Чуват ли се странни шумове от ходовата или моторна част?

При отпускане на педала на газта или спиране хибридния автомобил трябва да гаси автоматично двигателя с вътрешно горене и това да продължи до потеглянето отново. Ако при подгрят двигател след спиране ускорявате плавно и се движете със скорост между 30 и 50 км/ч по равен път хибрида би трябвало да използва само електромотора и да пътувате в относителна тишина.

Този тест ви дава информация за здравето на батерията – колкото повече разстояние изминете, то съответно и капацитета на батерията е по-голям. При хибридите най-често чисто електрическия пробег не е много – от 500 метра до километър, километър и половина. Те не са електрически коли. Но този тип задвижване ще ви усигури удобство при шофиране и икономия при разхода на гориво.

Чувствате ли се добре?

Ако да – явно това е вашия автомобил, успех!